Boeuf Bourguignon met zoete aardappelpuree

Boeuf Bourguignon met zoete aardappelpuree
Equipment
- 1 braadpan
- 1 stoofpan
- 1 Snijplank
- 1 vleesmes
- 1 groentemes
- 1 stamper of mixer voor de puree
Ingrediënten
- 1 grote ui (of 2 kleintjes)
- 250 gram winterpenen
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram kastanjechampignons
- 80 gram roomboter
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 800 gram runderstoofvlees (riblappen, mag mager of "gewoon")
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 2 blokjes biologische rundvleesbouillonblokjes
- 2 stuks laurierblaadjes
- 140 gram tomatenpuree
- 250 ml rode wijn (uit de Bourgogne) OPTIONEEL (hier zit natuurlijk suiker in, maar het geeft wel de typische smaak aan het gerecht, maar je kunt het natuurlijk weglaten om suikers wat te beperken)
- 1000 gram zoete aardappelpuree OPTIONEEL: je kunt ook kiezen voor bloemkoolpuree of knolselderijpuree
Instructies
- Snipper de ui. Schil de winterÂpenen en snijd deze in plakjes van een ½ cm. Snijd knoflook in dunne plakjes. Snijd de champignons in plakjes.
- Dep met wat keukenpapier het vlees droog. Snijd deze in blokjes van ongeveer 3 cm. Bestrooi met peper en zout.
- Verhit 50 gram roomboter met de olijfolie in een braadpan en bak het vlees in 2 delen op hoog vuur rondom bruin. Haal het vlees met een tang uit de pan. Bak vervolgens de spekreepjes in het achtergebleven bakvet op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem de reepjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het Âbakvet in de pan.
- Bak in het overgebleven vet de ui, knoflook en de laurierblaadjes voor een minut of 3/4 op middelhoog vuur totdat de uit en knoflook begint te verkleuren. Voeg daarna de champignons toe en bak nog eens 2 minuten mee. Vervolgens voeg je de tomatenpuree toe en bak deze al roerend voor nog 1 minuutje mee.
- Kook ondertussen een liter water en voeg daar de bouillonblokjes aan toe.
- Giet alles in een stoofpan en voeg daar de rundvleesbouillon al roerend aan toe. Optioneel: voeg de rode wijn toe. Breng alles aan de kook en zet dan vervolgens op het allerlaagste vuurtje, met het deksel op de pan. Zorg dat er nog een klein prutteltje is. Stoof het vlees in tot 1,5 uur.
- Na anderhalf uur, haal je het deksel van de pan en laat je het gerecht nog voor een half uurtje inkoken, zodat er vocht verdampt en het stoofvocht inkookt.
- Terwijl het gerecht stooft, kun je de zoete aardappelpuree maken. Dit doe je door simpelweg de groente gaar te koken, er je favoriete kruiden aan toe te voegen en te pureren met 2 eetlepels roomboter. Je kunt ook kiezen voor bloemkool- of pastinaakpuree.